top of page

Onderzoek 3

Welke invloed hebben de verschillende interieur stijlen in en rondom Versailles gehad? 

 

Voorwoord 

Dit onderwerp hebben wij gekozen, omdat wij dit laatste onderzoek met zijn drieën wilde doen en we allemaal nog niet de discipline architectuur hebben gedaan. We kozen eerst welke discipline we wilden gaan doen en daarna kozen wij een onderwerp. We dachten aan verschillende dingen die met interieur te maken hebben en vonden het paleis van Versailles toen een goed en bijzonder onderwerp. Ook dachten wij dat dit onderwerp voor ons leuk en interessant zou zijn. 

​

Inleiding 

We hebben als eerste een opzet gemaakt met onze hoofd- en deelvragen. Daarna hebben we een duidelijke taakverdeling gemaakt wie wat doet. Tijdens de lessen is er wel wat gewerkt, maar het meeste is thuis gedaan. De concentratie in de lessen was er soms niet en dan schiet je thuis veel meer op. 

Wij willen een film kijken die gaat over Château De Versailles. We wisten niet zo goed wat we met dit onderwerp moesten doen als meet & greet. We hadden eerst het idee om iets te doen met de app van Château De Versailles, maar dit was heel veel werk en om voorbeelden te zoeken wat misschien net iets te weinig als meet & greet. Nu is ons idee om een film te kijken met z’n drieën en daarbij ieder apart een review te schrijven en wat ieder ziet terugkomen in de film vanuit ons onderzoek. 

​

Inhoud 

  • Wat is het Paleis van Versailles? 

  • Welke interieur stijlen hebben ze in en rondom Versailles? 

  • In hoeverre had Versailles een voorbeeldrol voor de trends? 

  • Waarom was het belangrijk voor de Franse cultuur? 

  • Welke rol speelt het Paleis van Versailles nu nog? 

  • Conclusie 

  • Meet & Greet 

  • Bronvermelding  

Kasteel-Versailles-in-Frankrijk.jpg
versdimensions-1.jpg
spiegelgalerij-versailles_1659_xl.jpg

Wat is het Paleis van Versailles?  

Het Paleis van Versailles is een openbare bezoek instelling sinds 1995. Het was oorspronkelijk van de Franse koning Lodewijk de 13e en zijn vrouw Anna van Oostenrijk. Dit werd later doorgegeven aan Lodewijk de 14e tot en met Lodewijk de 16e. Ook wel de Zonnekoningen. Het is mogelijk om in dit kasteel alle ruimtes te bekijken en vooral de bloemrijke tuin met een fortuin aan fonteinen.  

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Het is zeker een van de meest indrukwekkende bouwwerken in Frankrijk. Het kasteel was dus van Lodewijd XIV. Hij regeerde over een periode van 72 jaar en heeft het paleis uit laten bouwen tot het Paleis van Versailles. Het bestaat uit het kasteel zelf en de tuin die erbij aangelegd is. Lodewijk liet door dit immens grote bouwwerk zijn macht zien aan de rest van de Franse bevolking en Europa. In die tijd heerste in Frankrijk het absolutisme, wat je als absolute vorst dan ook zoveel mogelijk moest uitstralen. Hij gebruikte Versailles om te heersen over zijn in dienst genomen edelen. Het kasteel staat symbool voor het ancien régime, wat inhoudt dat vorsten en koningen dus voornamelijk alleenheersers waren.  

Nu is het dus een nationaal museum. ‘Musée des Châteaux de Versailles et de Trianon. Omdat het zo indrukwekkend is, is het dus ook een van de meest bezochte bezienswaardigheden ieder jaar. In heel veel landen wordt van het ‘paleis’ gesproken, maar in Frankrijk spreken ze van het ‘château’. Het ligt naast de stad Versailles, maar oorspronkelijk lag het op het platteland weg van de stad. De stad Versailles heeft Lodewijk XIV er dus bij laten bouwen.  

Het paleis was naast het hof van Lodewijk en zijn vrouw Marie-Antoinette ook het militaire hoofdkwartier van geheel Frankrijk. 

posters-orangerie-du-chateau-de-versailles.jpg
fotobehang-bloemrijke-tuin-kasteel-van-versailles.jpg.jpg

Welke interieur stijlen hebben ze in en rondom Versailles?  

Zoals wel algemeen bekend is heeft Versailles heel veel kamers. Ze zeggen een stuk of 700. Veel kamers hebben ieder een ander interieur. Bijvoorbeeld een hele bekende: de spiegelzaal. Als we spreken van verschillende interieurs stijlen, spreken we binnen het paleis van Versailles met de term Lodewijkstijlen. Het zijn primaire interieurs stijlen, met barok pracht en praal.  

Aan de buitenkant is het heel opmerkelijk een Renaissancistisch-classicistisch gebouw. Dit komt ook door de bekende aanhangers, zoals Colbert, Francois Blondel en Jacques Francois Blondel. In die tijd wilde de mensen eigenlijk niet veel weten van de Barokstijl en toch is dit de stijl waar het paleis grotendeels uit bestaat. De interieurs stijlen zijn te onderscheiden in twee verschillende categorieën.  

​

Lodewijk XIV-stijl Régence 1700-1740 

Deze stijl noemt men Régence, wat in het Nederlands vertaald regentschap betekend. Maar in het Nederlands wordt het officieel Régence genoemd. De benaming ‘Le Style Régence’ staat voor de vernieuwende beeldende kunst, ook vooral in de vorm van binnenhuisarchitectuur. Je ziet speelse decoratie en de details liggen op intimiteit en verfijndheid.  

​

Lodewijk XIV-stijl Rococo 1740-1775 

Deze stijl is ontstaan uit de Barok, een variant erop. Het heeft lichte kleuren in het interieur en de details zijn zweverig en heel luchtig. Vaak zijn ze ook asymmetrisch. Deze stijl werd vooral populair in Duitsland. Maar in Frankrijk was meer de vroege Rococostijl binnen interieur populair. Het is geen groffe maar een hele elegante stijl. De naam is afkomstig van rocaille, wat rotstuin betekend. Het is een spotterm die een samensmelting van rocaille en barocco moet weergeven.  

​

Meubels in de Lodewijkstijlen 

Het meubilair van de Louis XIV stijl is een van de meest prestigieuze stijlen sinds de oudheid. De bijzonderheid van deze stijl is de vele sierlijke decoraties. Het is een terugkomst van het classisisme. Frankrijk ging door een periode van overgang. De tegenstelling van de meubelstijl in de late 18e eeuw is enorm groot mens het begin van de 18e eeuw. Het neemt een hele andere hoofdlijn aan. Kijk maar. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Je ziet veel mee versiering en de simpelheid van het meubilair van begin 18e eeuw is ervan af in de late 18e eeuw. Je ziet dat er met kunst wordt gewerkt en dat er vooral ook tijd in zit. Het model is misschien wel simpel, maar zo oogt het in ieder geval niet. Zo had Lodewijk XIV het ook geregeld in zijn paleis van Versailles. Hij had als eerste van iedereen deze meubels. De versieringen en extra’s aan de late 18e eeuw meubels wilde hij tot over zijn oren blijven zien. Mensen zeggen dat Lodewijk XIV deze stijl van het meubilair in gang heeft gezet tot de rest van Frankrijk en later ook Europa.  

Ze werden van talloze materialen gemaakt. De meubels worden gemaakt met timmerhout in beuken of walnoot. Voor de dressoirs werd voor sparrenhout en eikenhout gekozen. De gebuikte voor de perfecte afwerking, de kauwgomlak en de Franse lak. Bijvoorbeeld om de handvaten op de kasten of dressoirs te laten glimmen.  

Een hele grote meubilair stroming voor die tijd was die van de bellen. Er was een Frans type bed en een Pools type bed. Bij het Franse bed zat er altijd een klein bijzonder en uniek nachtkasje bij of aan. Er zit ook een luifel op met de precieze afmetingen als de oppervlakte van het bed.  

Het Poolse bed is vaak groter en heeft meerdere kanten. De luifel is in de meeste gevallen kleiner dan die van de Franse stijl en is vaak ook veel keizerlijker. Hij oogt heel chique en is vaak ook geel of goudkleurig. De luifel is ook nog eens cirkelvormig waaraan twee gordijnen hangen. Dat wordt de sjaal genoemd.  

kussenkast-244x325.jpg
ZZM-007252.jpg

In hoeverre had Versailles een voorbeeldrol voor de trends in Frankrijk?  

 de Lodewijkstijlen zijn genoemd naar de Franse koningen. In de 17e

eeuw liet koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, paleis Versailles

uitbouwen tot een gigantische residentie. Dit had gevolgen in heel

Europa. Bij de elite ontstond vraag naar stijlvol vormgeven woningen.

In de 18e eeuw werden dan ook veel panden verbouwd in Lodewijkstijl,

waarbij een voorname gevel en een rijk interieur belangrijk waren. De

Franse architect Daniel Marot introduceerde de Lodewijk XIV/stijl in

Nederland. De stijl is te omschrijven als: als statig, symmetrisch en

decoratief. Meestal met grote schuifvensters (onderverdeeld in vele ruitjes),

een bepleisterde gevel met stucwerk, grote en zware ornamenten die de

portalen en daklijsten sieren en een balustrade. De Lodewijk XVI-stijl ontstond,

omdat er in Frankrijk weer belangstelling kwam voor de klassieke oudheid,

net als tijdens het classicisme. Zuilen, pilasters, frontons en festoenen waren

weer in zwang. De stijl was elegant, slank en symmetrisch. En was verwant

aan de empirestijl. Vanaf ongeveer 1775 waaide de Lodewijk XVI-stijl over

naar Nederland. Tussen 1700 en 1810 zijn vooral veel stadpaleizen en statige

herenhuizen gebouwd in deze stijl. Lodewijk XV-stijl (rococo) de Lodewijk XV-stijl

was zwierig en asymmetrisch en werd ook wel rococo genoemd. Het is voornamelijk een interieurkunst met mooie stucwerkplafonds en wandbekleding. Het heeft vaak wat lichte, speelse decoratie. Er er was een voorliefde voor pastelkleuren. De belangrijke decoratie was de rocaille; een asymmetrische versiering in de vorm van een schelp. Je ziet de versiering bijvoorbeeld in geveltoppen of ingangspartijen. 

Wat was de invloed van het paleis van Versailles op de rest van Europa? 

Kasteel Versailles werd verbouwd volgens de aanwijzingen van de koning en groeide

al snel uit tot een Europees centrum van architectuur, etiquette, mode, literatuur en

kunst. Rond het slot lag een fraai vormgegeven park met kanalen, vijvers, fonteinen,

standbeelden en sinaasappelbomen, en vanbinnen was het kasteel nog een stuk

extravaganter: de plafonds waren prachtig gedecoreerd, de salons waren rijkelijk

van goud voorzien, overal hingen gobelins, de kasten puilden uit van het goud- en

zilverwerk en de meubels waren de fraaiste en kostbaarste die er in Europa te

vinden waren. Ook de spiegelzaal die het fraaiste vertrek van het paleis zou worden,

was nog in aanbouw, maar de overige 350 ruimten waren min of meer voltooid.

Vanuit heel Europa kwamen edelen en ambassadeurs naar Versailles om de

Zonnekoning te ontmoeten en alle pracht en praal in ogenschouw te nemen. Versailles gold al snel als lichtend voorbeeld voor alle andere Europese koningshuizen op het gebied van stijl mode en cultuur. Europese vorsten bouwden nieuwe paleizen en wilden zo Frans mogelijk worden. 

 

Welke functie speelt het Paleis van Versailles nu nog?  

Het Paleis van Versailles is sinds 1972 niet alleen meer een paleis, maar ook

een nationaal museum. Het paleis is een van de meest bezochte

bezienswaardigheden van Frankrijk. Elk jaar heeft het paleis zo ongeveer 5

miljoen bezoekers, waarvan driekwart buitenlanders zijn. In en rond om het

paleis is er veel te doen, je kunt bijvoorbeeld de tuinen van Versailles bezoeken.

De tuinen zijn zo groot dat je er heel de dag kunt rondlopen en nog niet

alles hebt gezien. In de zomertijden kun je in de tuin naar een watershow

kijken. Deze watershows zijn onder leiding van muziek in de stijl van de Barok.

Dezelfde muziek als in de tijd van Lodewijk XIV wordt hiervoor gebruikt. Er zullen verschillende waterpartijen te vinden zijn in de tuinen, wel meer dan 50. Deze fonteinen zijn geïnspireerd op thema's uit de klassieke mythologie. De spiegelkamer zou zelfs verlicht worden door een waterpartij, dit komt doordat de zon weerkaatst op het water en dus zo het licht recht in de spiegelkamer schijnt. Onder de Zuidelijke Parterre is een orangerie te vinden. Deze is beschut tegen de wind, dus de bomen zullen zware windstoten kunnen overleven. Het is mooi om dit te bekijken, want er zijn citrusvruchtenbomen, olijfbomen en nog veel meer planten en bomen te vinden.  

De tuinen hebben vele bijzondere vormen van bosjes en veel beeldhouwwerken. Lodewijk XIV wilde vanuit zijn tuinen namelijk ook macht uitstralen. De meeste van deze beelden draaide om galanterie en liefde. Verspreid over de tuinen van Versailles zijn er meer dan 300 beeldhouwwerken te vinden en daarmee zijn de tuinen het grootste openluchtmuseum voor beeldhouwkunsten van de hele wereld.  

Het park van Versailles is gratis te bezoeken, hier kun je ook rondlopen en mag je bijvoorbeeld picknicken. Elk jaar in de zomer- en herfstseizoenen kun je kaarten kopen voor het muzikale concert. Ook kun je door de tuinen fietsen, hier zijn ook tickets voor te koop. 

Ook kun je natuurlijk het kasteel zelf bezoeken. Er zijn hiervoor verschillende kaarten te koop. Je kunt verschillende kamers bezoeken, waaronder de spiegelzaal. Er worden rondleidingen gedaan in verschillende talen.  

In en rondom het paleis is er dus veel te bezoeken. 
 

Conclusie 

De stijl van Lodewijk sprak mensen aan, veel huizen hadden de stijl van het paleis ook als interieur in hun huis. Dit gebeurde ook in Nederland, hierdoor zie je dat Lodewijk veel invloed had. Zelfs in de mode, literatuur en in de kunst wordt deze stijl gebruikt. Andere vorsten wilden Lodewijk ook ontmoeten en zo kreeg hij dus meer aanzien, precies wat hij wilde. Macht en aanzien. 

Het paleis is tegenwoordig een museum met veel verschillende dingen om te bekijken. Je kunt er in de tuinen lopen maar ook in het paleis zelf. Dit is een leuk uitstapje en je leert hier ook meer over de tijd van Lodewijk XIV en de verschillende stijlen die er destijds waren. Verder is het interessant om te zien hoe de kamers en de tuinen zijn gemaakt en hoe Lodewijk zijn macht uitstraalde. 

Rococo-Architecture-848x530.jpg
rococo-court-chapel-9184-600x450.large.jpg
Louis_XIV_of_France.jpg
1200px-Versailles_Château_de_Versailles_Innen_Galerie_des_Batailles_03.jpg
bottom of page